לפני כשנתיים נכנס לתוקף תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התיקון מאפשר לאדם מגיל 18 ומעלה, המסוגל להבין ולקבל החלטות בעצמו, להחליט ולקבוע באמצעות ייפוי כוח מתמשך, מי וכיצד ינהגו בו או ברכושו, כאשר הוא יהיה, באופן זמני או קבוע, במצב שאינו מסוגל להבין ולקבל החלטות בעצמו בעניינים לגביהם ניתן ייפוי הכוח.
כל אדם עלול להיקלע למצב בו אינו יכול, פיזית או משפטית, לקבל החלטות לגבי עצמו. במצב כזה בית משפט ממנה לאותו אדם אפוטרופוס, והוא זה שלמעשה מוסמך לקבל החלטות לשיקול דעתו.
ההחלטה על מינוי אפוטרופוס אשר מתקבלת בפיקוחו של האפוטרופוס הכללי אינה משקפת בהכרח את רצונותיו של האדם עליו ממנים אפוטרופוס.
לצורך בחירת האדם אשר יוכל להחליט עלינו בעת מצב שבו אנו לא יכולים להחליט על עצמנו, מסיבות כאלה ואחרות (תאונה, מחלה, זקנה וכו’ ) עלינו לערוך ייפוי כוח מתמשך.
מהו ייפוי כוח מתמשך?
מדובר במסמך משפטי המאפשר לנו לתכנן את עתידנו, ליפות כוחו של אדם עליו אנו סומכים ומעוניינים שינהל את ענייננו בשלל תחומים, כאשר אנו לא נהיה מסוגלים לעשות זאת.
מסמך זה הוא מסמך מקיף וממצה, המאפשר לאדם לקבוע ולהנחות כיצד ייראו חייו וכיצד ינהגו על פי רצונו ובחירותיו, בכל אחד מהתחומים – הרפואי-בריאותי, האישי והרכושי.
המינוי יפוג כאשר הממנה ישוב למצב של יכולת קבלת החלטות בעצמו- אם אכן יחזור למצב זה.
הממנה צריך להיות אדם בגיר מעל גיל 18, כשיר משפטית, ורצונו חופשי ללא השפעה.
כמו כן, גם האדם המתמנה צריך להיות בגיר וכשיר משפטית.
הממנה רשאי למנות גם מיודע, אחד או יותר, שעל מיופה הכוח ליידע, על כל פעולה או החלטה שלו, בשם ובמקום הממנה. בכל עת, ייפוי כוח מתמשך ניתן לביטול, על ידי הודעה בכתב למיופה הכוח; או לשינוי, על ידי הפקדת ייפוי כוח מתמשך חדש. כל זאת, בכפוף לכך שלא נעשתה הגבלה בייפוי הכוח המתמשך.
תוקפו של ייפוי כוח מתמשך הינו רק כאשר הממנה נמצא במצב שאינו בר דעת לקבלת החלטות או במצב אחר המצוין בייפוי הכוח הספציפי, ורק לאחר שהופקד במשרד האפוטרופוס הכללי והתקבל אישור לתוקפו.
ייפוי כוח מתמשך שונה מיפוי כוח מסוג אחר מכיוון שבייפוי כוח אחר, אדם מסמיך אדם אחר או גוף לפעול בשמו, ייפוי כוח מסוג זה נכנס לתוקף בעת חתימת המייפה.
ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף רק לאחר הפקדתו במשרד האפוטרופוס הכללי וקבלת אישור כניסה לתוקף כאשר הממנה נמצא במצב שאינו מסוגל להבין, לקבל החלטות או לפעול בעצמו בעניינים הכלולים בייפוי הכוח המתמשך- חסר יכולת שיפוטית.
כמובן שאם מדובר באדם החושש או צופה שעלול להגיע למצב בו לא יכול לקבל החלטות בעצמו, רצוי כבר לערוך ייפוי כוח, וזאת על מנת לאפשר לממנה להחליט כיצד ייראו חייו, ומי ינהל את ענייניו, בשעה שהוא לא יוכל לקבל החלטות בעצמו.
חשוב לדעת
- בייפוי כוח מתמשך לא ניתן לכלול הוראות למצב של חולה העומד למות. במצב שכזה יש לפעול לפי “חוק החולה הנוטה למות”.
- ייפוי כוח מתמשך בתחום הרפואי יכול לערוך גם רופא, פסיכולוג, פסיכיאטר, אח מוסמך או עובד סוציאלי.
- הכללי.
- מיופה הכוח חייב לקבל את אישור בית המשפט מראש לפעולות משפטיות שונות, בשם הממנה, כגון: פעולות ועסקאות שונות במקרקעין, מתן תרומה, מתנה, הלוואה, ערבות בסכום העולה על 100,000 שקלים (באין קביעה מפורשת בייפוי הכוח), פעולות אישיות של הממנה (כגון: הצבעה בבחירות, עריכת צוואה בשמו, המרת דת ועוד).
- רק עו”ד שהוכשר והוסמך, על ידי משרד המשפטים והאפוטרופוס הכללי ושאינו מצוי בניגוד עניינים, יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך. לכן, חשוב לפנות רק לעו”ד העומד בקריטריונים אלה.
אשמח לענות על כל שאלה! כדאי להתייעץ!
לפרטים נוספים צרו איתי קשר: