כאשר אדם נפגע בתאונת דרכים, בדרך מביתו למקום עבודתו או מעבודתו אל ביתו, התאונה הינה תאונת דרכים ותאונת עבודה. כך יידרש הנפגע להגיש תביעתו הן לחברת הביטוח המבטחת את רכבו בביטוח חובה והן לביטוח לאומי. בתביעתו לביטוח לאומי יידרש להוכיח כי אכן נפגע בדרכו מביתו למקום עבודתו או ממקום עבודתו לביתו.
סטייה מן הדרך:
עובד אשר סטה מדרכו הרגילה והיום יומית, מביתו לעבודתו, או מעבודתו לביתו, ונפגע בתאונת דרכים, לא בהכרח תוכר תביעתו כתאונת עבודה.
הסיבה לכך היא שעצם הסטייה מן הדרך הרגילה, מנתקת את הקשר שבין תאונת הדרכים ובין עבודתו של הנפגע ומכאן תאונה כזו לא תחשב כתאונת עבודה.
יצויין כי ע”פ החוק אדם אשר ליווה את ילדו לגן, בית הספר או המעון, ואז ארעה התאונה, לא יחשב הדבר כסטיה או הפסקה, על אף שהגן אינו נמצא בהכרח על מסלול הדרך המקובלת למקום העבודה, והתאונה תוכר כתאונת עבודה.
בפסק דין עדי סימון נ’ ביטוח לאומי, שפורסם בימים אלו, הוכרע כי, גם עובדת עצמאית העובדת בביתה, ובדרכה חזרה מהגן לביתה, לאחר פיזור ילדיה, נפגעה בתאונת דרכים, גם תאונה זו תוכר כתאונת עבודה – שכן ביתה הינו מקום עבודתה ואין להפלות אותה לרעה ביחס לעובדת עצמאית אחרת, שאינה עובדת מביתה.
דוגמאות:
אדם חוזר ממקום עבודתו עוצר בקניון, חוזר לרכבו בדרכו לביתו ואז מתרחשת התאונה – לא תוכר כתאונת עבודה.
אדם אשר חוזר ממקום עבודתו לקחת את בנו מחבר, ואז מתרחשת התאונה – לא תוכר כתאונת עבודה.
אדם אשר בדרך חזרה מעבודתו עצר בדואר לצרכי עבודה ואז ארעה התאונה, תחשב זו לתאונת עבודה.
קביעת נכות ע”י ועדה רפואית:
לאחר שתאונת דרכים בדרך מהבית לעבודה או ממקום העבודה הביתה, מוכרת על ידי המוסד לביטוח לאומי, כתאונת עבודה, רשאי הנפגע להגיש תביעה לקביעת נכותו תוצאת תאונה זו. ועדה רפואית תבדוק אותו ותקבע את נכותו. ככל שהנכות שתקבע תהיה גבוהה יותר, כך הפיצוי שישולם לו יהא גבוה יותר.
יצוין כי ככל שהנפגע בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה בחר להיבדק ע”י ועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי לקביעת נכותו. תחייב נכות זו גם את חברת הביטוח שביטחה את רכבו בביטוח חובה, ועל סמך קביעת נכות זו יחושב הפיצוי שמגיע לו.
לפרטים נוספים צרו איתי קשר: