לפני כמה ימים הגיעו לפגישה במשרדי זוג בשם אבי ונורית (שמות בדויים), והודיעו לי חגיגית – “באנו לעשות ייפוי כוח מתמשך!”. מדובר בזוג נחמד באמצע שנות ה-60 לחייהם ולהם שלושה ילדים בוגרים ואף נכדים. הם הגיעו נחושים והסבירו שהם שמעו והבינו שייפוי כוח מתמשך זה דבר מאד חשוב, שזאת הדרך הטובה ביותר להסדיר את ענייניהם לשנים הבאות, כשיגיע המועד בו לא יוכלו לעשות את הדברים בעצמם.
ניהלנו שיחה פתוחה מתוך מטרה להבין האם הם באמת זקוקים לייפוי כוח מתמשך, האם הכלי הזה מתאים לצרכים שלהם, והאם בכלל יש בו צורך.
אז לפני שאספר מה הזוג החליט בסופו של דבר לעשות, אנסה לעשות לכם קצת סדר בכל הנושא של ייפוי כוח מתמשך.
מה זה ייפוי כוח מתמשך ולמי הוא מיועד?
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לנו, בעודנו צלולים ויודעים מה אנחנו רוצים, לתכנן את עתידנו, ולמנות אדם אחד או מספר אנשים שעליהם אנו סומכים ומעוניינים שינהלו את ענייננו בשלל תחומים, כשיגיע המועד בו לא נהיה כשירים לעשות זאת (נלקה בדמנציה, למשל). מסמך זה למעשה מחליף את מוסד האפוטרופסות. אחד ההבדלים העיקרי ביניהם הוא שאת ייפוי הכוח המתמשך עורכים מראש, ואפוטרופסות נקבעת בדיעבד.
עריכת ייפוי כוח מתמשך מומלצת לכל אדם הרוצה וודאות ולהחליט בעודו צלול, מי יטפל בענייניו כשחלילה לא יהיה כשיר לעשות זאת בעצמו.
מדובר במסמך מקיף וממצה, שבו ניתן לקבוע ולהנחות כיצד ייראו חיינו וכיצד ינהגו אותם אנשים שנמנה על פי רצוננו ובחירותינו, בתחומים הבאים:
התחום הרפואי-בריאותי
האם נרצה שיתנו לנו טיפולים מאריכי חיים בעת הצורך או לא? או האם נרצה שיבצעו בנו החייאה? האם נרצה לעבור טיפולי כימותרפיה במקרה שנחלה במחלת הסרטן לא עלינו? וישנן דוגמאות רבות מהתחום הרפואי-בריאותי, כל אחד בהתאם למצבו ולדעותיו. את כולן ניתן לקבוע ולהגדיר מראש.
התחום האישי
האם נרצה להמשיך להתגורר בבית או שמא נעדיף לעבור לדיור מוגן? מה יקרה לחיית המחמד האהובה שלנו? האם חשוב לנו להמשיך לשמור על הכשרות בבית? ועוד שלל נושאים מהתחום האישי, ככל העול על דעתכם ורצונכם.
תחום הרכוש
מה יקרה עם חשבון הבנק, הנכסים שיש כיום ברשותנו, איך יבוצעו השקעות? מה עם תרומות שנרצה שיתנו בשמנו? ואולי יש מתנות קבועות שנרצה להעניק לילדים, לנכדים או לכל אדם אחר?
איך יתחלק הטיפול בין האנשים שמינינו?
איך שתחליטו! אם מיניתם יותר מאדם אחד לנהל את העניינים שלכם (למשל, כל ארבעת הילדים שלכם) תוכלו לקבוע איך תתחלק קבלת ההחלטות ביניהם, מי יהיה אחראי על איזה תחום (ייתכן ותרצו, למשל שבתכם הבנקאית תטפל בחשבונות הבנק שלכם, והבת הרופאה תסייע בכל הטיפול הרפואי, וניתן לקבוע שכולם ביחד יקבעו לגבי הכל).
היתרונות של ייפוי כוח מתמשך
ישנן מספר סיבות למה כדאי לערוך ייפוי כוח מתמשך:
- שקט נפשי – מדובר בהליך קל ופשוט יחסית, שמעניק שקט נפשי בשל הידיעה שהדברים מוגדרים ומוסדרים.
- זה פשוט – בני המשפחה לא יצטרכו לרוץ לבתי משפט, או לדווח לאפוטרופוס הכללי.
- זה נכנס לתוקף באופן מיידי – ברגע שיש צורך בכך ניתן להפעיל את ייפוי הכוח תוך ימים ספורים, והאנשים שמיניתם יוכלו להתחיל לפעול במהירות.
השתכנעתי, אני רוצה לערוך ייפוי כוח מתמשך, במה זה כרוך?
אם החלטתם לערוך ייפוי כוח מתמשך, בוודאי תרצו לדעת איך זה מתנהל ומה כולל התהליך.
בשלב הראשון – לחשוב ולהחליט!
לפני שמגיעים למעמד החתימה, יש הרבה נושאים שצריך לחשוב עליהם, ואם אתם זוג, כדאי גם להחליט ולהסכים ביניכם, למשל:
- מי יהיו מיופי הכוח שלכם – אלה שתמנו לבצע את כל מה שתציינו בייפוי הכוח.
- בתחום הרפואי-בריאותי, מה לגבי החייאה או הארכת חיים? האם יש טיפולים לא תרצו לקבל? תרופות שתרצו להימנע מהם, ניתוחים שלא תרצו לעבור? נסו לחשוב ולהחליט איך תעדיפו שהבריאות שלכם תתנהל.
- בתחום האישי – איך תרצו שהחיים שלכם ייראו? האם תתגוררו בבית עם מטפל.ת? עם בני משפחה? בדיור מוגן? מה יקרה לכלב האהוב שלכם? מה לגבי שמירה על הלכות הדת?
- בתחום הרכוש, כפי שפירטנו קודם – כל מה שקשור להתנהלות הפיננסית שלכם, השקעות, טיפול בנדל”ן ועוד.
בשלב הבא – פגישה עם עו”ד
בפגישה תתבקשו גם להביא חומרים שקשורים לרכוש, וגם צוואה במידה ויש. בפגישה תעברו על כל האפשרויות לקראת הכנה מסמך ייפוי הכוח המתמשך האישי שלכם, על פי הבקשות והרצונות שלכם.
ולסיום – חותמים ומברכים
בשלב זה נכנס את כל הצדדים המעורבים – אתם, האנשים שהחלטתם למנות לביצוע ההחלטות שלכם ועורך הדין, על מנת לחתום ולאשר את המסמך. לאחר החתימה המסמך יופקד אצל האפוטרופוס הכללי, ולאחר אישורו, סיימנו את התהליך! מכאן והלאה האנשים שאותם מיניתם ידעו בדיוק מה מצופה מהם לעשות בעת הצורך, ואתם תהיו רגועים שהעניינים שלכם מסודרים!
שקט נפשי, כבר אמרנו?
ומה קרה עם אבי ונורית?
במהלך השיחה התרשמתי שמדובר במשפחה יציבה ושלזוג יש קשר טוב בינם לבין עצמם וגם בינם לבין ילדיהם. הסברתי שתהליך האפוטרופסות הוא לא כזה מורכב כפי שחושבים, כך שזה יכול להיות פתרון מצוין בעת הצורך, והם תמיד יכולים פשוט להגיד לילדיהם מה הם רצונותיהם.
ולמרות זאת, הם התרשמו שהיתרונות עולים על החסרונות, החליטו שבכל זאת כדאי להם להתקדם לעריכת ייפוי כוח מתמשך והלכו הביתה על מנת לסכם ביניהם את הסעיפים הרלבנטיים.
מתלבטים? מוזמנים לפנות אלי בכל שאלה!