עו”ד סיגל רייך-הלל טיפול בתביעות בגין רשלנות רפואית
מהי רשלנות רפואית?
מעשה או מחדל של רופא ו/או צוות רפואי ייחשבו רשלניים, אם ייקבע, כי הרופא ו/או הצוות לא נהגו במיומנות ו/או לא נקטו במידת הזהירות, שרופא ו/או צוות רפואי סבירים ונבונים היו נוקטים באותן נסיבות, וההתנהגות הזו היא שגרמה נזק למטופל.
על מנת לקבוע כי רופא ו/או הצוות הרפואי התרשלו, יש להוכיח קיומה של חובת זהירות מושגית וקונקרטית כלפי המטופל, הפרת חובה זו, הנזק שנגרם כתוצאה מהפרת החובה, וקיומו של קשר סיבתי בין הפרת החובה לבין הנזק שנגרם למטופל.
חובת זהירות מושגית וקונקרטית
ככלל קיימת חובת זהירות מושגית בין מטפל למטופל, חובה זו מקורה בפסיקה ואין צורך להוכיחה.
אך יש להוכיח האם במקרה הספציפי הנדון מתקיימת חובת זהירות קונקרטית, היינו, האם הרופא המטפל ו/או הצוות הרפואי צריכים היו לצפות את התרחשות הנזק בנסיבות המקרה.
דוגמאות לחובות שהוטלו על רופא ו/או צוות רפואי:
- חובה על הרופא והצוות הרפואי לתעד את הטיפול הרפואי ברשומה רפואית ולשומרה.
- על הרופא והצוות הרפואי חלה חובת גילוי כלפי המטופל.
- יש לקבל הסכמה מדעת של המטופל, זאת לאחר שהרופא או הצוות הרפואי ימסרו למטופל את מלוא המידע הרלוונטי בעניין הטיפול, דרך טיפול, סיכונים, אפשרויות אחרות תוצאות וכו’.
- על הרופא והצוות הרפואי חלה חובה לאבחן במועד את הבעיה הרפואית ולהעניק לה טיפול מתאים.
- חובה על הרופא והצוות הרפואי להתעדכן בדרכי טיפול חדשות, ספרות מקצועית וכו’. בעת הצורך על הרופא המטפל לחפש אפשרויות טיפול חדשות, מתקדמות, לחקור, לדרוש ולברר, לצורך אבחון וטיפול נכונים.
- חובה על הרופא לאבחן ולבצע “אבחנה מבדלת” – היינו רשימה של אבחנות אפשריות ביחס למטופל, ולהסביר כי יש אפשרות לקיום כל אחת מהאפשריות כל עוד לא נשללו.